Låna pengar till sommarstuga som pensionär

Att gå i pension brukar också betyda att man har mer tid att ägna sig åt sina intressen och uppfylla sina drömmar. Kanske har du länge funderat över att investera i en sommarstuga men aldrig riktigt kommit till skott. Pensionen är den perfekta tiden att göra något som man länge drömt om. Det som däremot kan sätta käppar i hjulet är ekonomin. Den dag du går i pension minskar dina chanser att få ett lån hos banken. Även om du inte blir beviljad ett bolån hos någon av de traditionella bankerna så finns det möjlighet att som pensionär låna pengar.

Pensionen ska vara en tid att bejaka sina intressen och göra verklighet av de drömmar man byggt upp under åren. Något som många kanske längtar till efter ett långt arbetsliv är att kunna köpa sig ett sommarhus där man kan spendera sin tid och koppla av, men ibland kan ekonomin sätta stopp för ens planer. Visste du att det faktiskt finns möjlighet att låna till fritidshus även som pensionär? Trots att det ofta är svårare att få ett fritidshuslån som pensionär om man redan äger ett boende så finns det andra alternativ än att vända sig till de traditionella bankerna för att ansöka om ett bolån.

På 60plusbanken utgår vi från din ålder och värdet på bostaden och inte vilken inkomst du har. Om du är över 60 år och äger din bostad har du möjlighet att frigöra pengar från bostadens värde och få det utbetalt till ditt konto. I stället för att pengarna ska vara låsta i bostaden tycker vi att man som pensionär ska få möjlighet att nyttja en del av bostadens värde till att uppfylla sina drömmar – som att exempelvis köpa sig en sommarstuga.

Vilka är de vanligaste kraven för att få låna till fritidshus som pensionär?

Att få bolån som pensionär kan dessvärre vara svårt då de traditionella bankerna ofta tar beslut utifrån vilken inkomst du har, och som pensionär är inkomsten/pensionen i regel för låg för att kunna bli beviljad ett bolån. Hos oss på 60plusbanken ser kraven för att få låna till fritidshus som pensionär lite annorlunda ut. Vi erbjuder 60pluslånet, som inte är ett bolån utan en kapitalfrigöringskredit, ofta kallat seniorlån. Det innebär att vi använder din bostad som säkerhet för lånet. Genom 60pluslånet har du som pensionär möjlighet att låna pengar till ett fritidshus. Kraven för att kunna ta ett seniorlån hos oss är att du ska ha fyllt 60 år samt äga en bostad i ett område som bedöms ha långsiktig prisstabilitet. Bostaden behöver även ha ett värde på minst 500 000 kr om det är en bostadsrätt och minst 900 000 kr om det är en villa eller ett fritidshus.

Hur mycket får man låna till fritidshus som pensionär?

Hur mycket du får låna till fritidshus som pensionär beror helt på vilken typ av lån du tar. Om du uppfyller kriterierna för ett vanligt bolån kan du i de allra flesta fall få ut ett större lånebelopp än om du använder dig av ett seniorlån. Lånebeloppet som du kan få ut via 60pluslånet grundar sig på din ålder, värdet på bostaden samt eventuella befintliga bolån. Ju äldre du är desto högre lånebelopp kan vi bevilja. Om din bostad dessutom är lågt belånad alternativt helt obelånad så bidrar även det till att du kan få ut ett större lånebelopp.

Är du nyfiken på hur mycket pengar du kan få ut genom 60pluslånet? Testa vår lånekalkylator här.

Finns det speciella lån för pensionärer som vill köpa en sommarstuga?

Det finns inga speciella bostadslån för pensionärer. Om man som pensionär vill låna pengar till en sommarstuga så finns det i regel två vägar att gå – ansöka om ett vanligt bolån hos någon av de traditionella bankerna eller vända sig till en långivare som kan erbjuda ett pensionärslån; en speciell typ av lån som tagits fram just för pensionärer som redan äger en bostad som är lågt belånad. Hos oss på 60plusbanken erbjuder vi ett pensionärslån som heter 60pluslånet. Det är ett tryggt och säkert lånealternativ för dig som är över 60 år, äger din bostad och vill låna pengar för att exempelvis kunna köpa ett fritidshus.

Här kan du läsa mer om vad ett pensionärslån är och hur det fungerar.

Frigör kapital från din bostad - låna pengar till sommarstuga som pensionär

Många av de som är över 60 år och som äger sitt boende har under åren betalat av sina lån i takt med att bostadens värde stigit. Detta innebär att samtidigt som bostadens värde är högt så är lånen låga. Det här ser vi på 60plusbanken som en möjlighet för de äldre att investera pengarna i sina intressen, spara till en buffert eller dryga ut sin vardagsekonomi och få mer pengar att leva för varje månad. Du väljer helt enkelt själv vad du vill lägga pengarna på samt hur du vill få det utbetalt – som ett engångskapital, månadskapital, eller som en kombination av båda. 

På 60plusbanken tycker vi att fler ska få möjligheten att låna pengar till en sommarstuga, trots att man är pensionär. Att gå i pension ska inte vara ett hinder för att fortsätta planera och göra verklighet av sina drömmar. Genom 60pluslånet erbjuder vi skräddarsydda lånelösningar för personer över 60 år som äger sin bostad.


Läs mer om 60pluslånet här 

 

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,70% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,02%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 384 399 kr (per 2023-07-06)