Tack vare 60pluslånet fick Arne möjlighet att investera i solceller till sitt hus i Skåne

Arne har varit pensionär i snart tio år och älskar det stillsamma livet hemma i huset utanför Helsingborg. Han ägnar oftast dagarna åt att fixa i trädgården eller till något mindre byggprojekt i huset. Han har alltid tyckt att det är både viktigt och roligt att underhålla huset, invändigt som utvändigt. Han har däremot hittills inte behövt göra några större, dyrare renoveringar, vilket han är tacksam för. Men i den rådande höga inflationen och med elpriser som skjutit i höjden så har Arnes ekonomi påverkats drastiskt.

I augusti hade hans elräkning mer än fördubblats jämfört med augusti i fjol.
Efter att ha pratat med grannen lite längre bort på gatan så fick Arne höra att det är många i kvarteret som bara under det senaste året har installerat solceller på sitt tak och därmed fått ner sina elkostnader.

Arne läste på om solceller och insåg att det kanske skulle vara ett bra alternativ för honom också nu när elen är så dyr. Han kontaktade en firma som erbjuder både solpaneler och installation, men när han hade fått offerten kände han ganska snabbt att det inte skulle vara genomförbart rent ekonomiskt. Det är en väldigt stor utgift som ska betalas relativt snart i tiden och Arne har aldrig riktigt haft en buffert som täcker större, dyrare inköp och investeringar.

- Jag blev lite orolig när jag först fick offerten. Men efter tips från en bekant så kontaktade jag 60plusbanken och hörde mig för om de möjligen hade en lösning, säger Arne.

Efter en värdering av Arnes hus visade det sig att han med hjälp av 60pluslånet skulle kunna frigöra ett kapital från sin bostad långt över kostnaden för solcellerna. Idag har Arne installerat solpaneler på sitt hustak och menar på att det är en av de bästa investeringarna han gjort.

- Eftersom solcellerna på sikt både kommer sänka mina elkostnader och öka värdet på huset så är jag väldigt nöjd att jag tog det här beslutet och att 60plusbanken kunde hjälpa mig på traven, säger Arne.

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.
 

I ett representativt låneexempel på 750 000 kr med rörlig nominell ränta på 7,90% och månatlig kapitalisering, är den effektiva räntan 8,20%, beräknat på 15 års lånetid, inklusive uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (95 kr/år via autogiro). Total skuld efter 15 år är då 2 443 507 kr (per 2023-08-12)